Behandlingskurs

Konsultation före donation

Ett förlopp som donator börjar med att du kontaktar oss via e-post, och sedan, utifrån en enkät och ett samtal med dig, bedömer vi om du kan bli donator.

Vi får gå på djupet kring vilka sjukdomar som finns eller har funnits i din familj, inklusive psykisk hälsa. Vi ber dig att tänka tillbaka på tidiga generationer, föräldrar och mor- och farföräldrar, och informera oss om det kan finnas ärftliga sjukdomar i din familj. Detta lagkrav ställs på alla som vill donera könsceller (ägg eller spermier) och är avsett att förhindra att allvarliga sjukdomar, fysiska som psykiska, överförs till ett barn.

Efter konsultationen tar vi fram vi en skriftlig utvärdering av donatorer, som du kommer att få för underskrift och kan få en kopia av. Paret eller kvinnan som vill ta emot ägg måste enligt lag få tillgång till utvärderingen (bedömningen) och godkänna den som en uttrycklig bekräftelse på att hon/de vill ta emot ägg från dig. Paret eller kvinnan kan inte få reda på vem du är, och ditt namn och andra uppgifter finns inte med i bedömningen. Du förblir anonym för mottagaren och denne är anonym för dig om du inte är en känd donator och redan känner kvinnan/paret.

I slutet av det här materialet hittar du ett frågeformulär som vi vill att du fyller i och mejlar till oss innan vi sedan kommer överens om en tid för ett samtal och en utvärdering. Under det första samtalet bokar vi även tid för ett läkarbesök.

 

Krav för dig som vill bli donator på Sellmer Klinik / Sellmer Donor

– Du måste vara minst 18 år och högst 35 år.

– Du måste vara fysiskt och psykiskt frisk och det får inte finnas några ärftliga fysiska eller psykiska sjukdomar i din familj

– Din BMI ska vara under 30.

– Du måste vara rökfri eller åtminstone sluta röka 3 månader före donation.

– Du ska vara negativ för hepatit (Hepatit B och C), HIV och syfilis.

 

Vid den första läkarkonsultationen tar vi blodprover för de nämnda sjukdomarna.

 

Första konsultationen hos läkaren

Under den första konsultationen kommer din läkare ingående att förklara för dig hur behandlingen går till. Samtidigt kommer han också att göra den sista och slutliga bedömningen av om det är möjligt för dig att donera ägg. Detta görs på utifrån donatorutvärderingen, en vaginal ultraljudsundersökning, liksom ovanstående blodprov. Självklart är du alltid välkommen att ställa frågor till oss.

 

ID release eller NO ID release donator

Du måste också bestämma vilken typ av donator du skulle vilja välja att vara. Du kan välja vilken typ av donator du vill vara: du kan vara ID release eller NO ID release.

Oavsett om du blir en ID release eller NO ID release donator, kommer du att vara anonym för kvinnan / paret som får dina ägg.

Som ID release donator har du gett tillstånd för eventuella barn från din(a) donation(er) att kontakta Sellmer Donor efter 18 års ålder. Sellmer Donor kommer då att försöka etablera en kontakt mellan dig och barnet. Om vi inte kan ta kontakt med dig, kommer vi att ange ditt namn, födelsedatum, e-postadress och den adress du angav vid tidpunkten för donationen. Du behöver inte träffa barnet fysiskt, utan är skyldig att bara en gång kontakta det, till exempel via e-post, via telefon eller brev.

Om du är en NO ID release donator kommer barnet inte att kunna etablera kontakt med dig.

Under samtalen pratar vi mer om detta, så att du kan känna dig rustad för att göra valet.

 

Hormonstimulering

En kvinna utvecklar oftast bara ett ägg per cykel. Vid äggdonation vill vi att fler än ett ägg ska mogna. Därför får du hormonstimulering, vilket gör att fler ägg bildas och mognar i äggstockarna. Vi stimulerar dock bara milt så att du inte behöver bilda för många ägg. Du tar hormoner genom att sticka dig själv i magen med en tunn nål som sitter på en doseringspenna som liknar den som används av diabetiker. Vi instruerar dig om hur du använder pennan och hur man sticker sig själv. I cykeln där du ska donera ägg, är det mycket viktigt att du kontaktar oss den första dagen av menstruationen. Här bestämmer vi när du ska börja använda pennan, som vanligtvis är på 2:a till 3:e cykeldagen. På ca 6:e och 9:e cykeldagen måste du komma till skanningen och det kommande förloppet bestäms. Du får läkemedlet av Sellmer Clinic.

 

Nackdelar och risker vid hormonstimulering

Vid hormonstimulering kan vissa kvinnor känna sig pösiga eller uppleva tryck i underlivet.

Du kan själv lindra symtom som uppblåsthet och tryck i underlivet genom att dricka mycket och äta proteinrik mat.

En ovanlig komplikation är en överstimulering av äggstockarna. Symptomen på överstimulering är magsmärtor, illamående, kräkningar, uppsvälld mage och tillfällig viktökning (på grund av vätska runt äggstockarna). För att förhindra överstimulering använder vi så låg dos hormonstimulering som möjligt och följer dig med frekventa skanningar under förloppet. Behandlingen för överstimulering är riklig med vätska och proteiner. I vissa fall kan det vara nödvändigt att ge det i droppform.

Efter ägguttagningen kan du uppleva mensvärk och/eller blödning, men den avtar vanligtvis efter 1-2 dagar.

I sällsynta fall kan du uppleva ökad smärta och feber. Detta kan vara ett tecken på infektion.

Kontakta oss eller din läkare vid infektion eller kraftiga blödningar.

 

Samlag

Det är viktigt att du skyddar dig med kondom i slutet av behandlingen, mer exakt dagen före den ägglösande sprutan och en vecka framåt. Detta för att undvika graviditet om det skulle finnas några ägg vi inte har tagit ut.

 

Ägglossningsspruta

Du måste ta en ägglossningsspruta 36 timmar innan du kommer till ägguttagningen. På dagen för din skanning (cykeldag 9) kommer vi överens om när du ska ta sprutan och när du ska komma till ägguttagning.

 

Ägguttagning

Ägguttagningen sker tidigt på dagen. Du måste se till att du äter en god frukost, gärna sockerhaltig, så att du har gott om energi. När du kommer till kliniken börjar sjuksköterskan/barnmorskan sätta en intravenös infart i armen som vi kan ge smärtstillande genom. Du kan få en tablett med lugnande medel ungefär en halvtimme innan du ska ta ut äggen. Läkaren börjar med att sätta en lokalbedövning i slidan. När bedövningen börjat verka kommer läkaren göra ett ultraljud på dig, och sedan suga ut vätskan ur äggblåsorna med en tunn nål. Det tar vanligtvis 10 till 15 minuter att tömma båda äggstockarna på mogna ägg.

 

 

Efter ägguttagningen

Efter ägguttagningen stannar du på kliniken tills du känner dig fräsch nog att gå hem. De flesta stannar på kliniken i ungefär 1 timme. Du kan vara i ett av våra vilorum och vi kommer regelbundet att titta till dig. Vi serverar snacks, frukt och juice eftersom det bidrar till att bedövningsmedlet du fick under ägguttagningen försvinner snabbare.

 

På grund av bedövningen du fått ska du inte köra bil efteråt. Du behöver vila eller åtminstone ta det lugnt resten av dagen, och vi rekommenderar att du tar ledigt från jobbet den dagen.

 

Ekonomisk kompensation

Lagstiftningen ger oss rätt att kompensera dig för att donera ägg. Vi har möjlighet att ge dig 7000 DKK per donation. Dessa är skattepliktiga och du måste själv rapportera beloppet till Skatteverket. Pengarna täcker transport och förlorad arbetsinkomst.

 

Om du har frågor är du välkommen att ringa till oss på 30307080. Vi nås varje dag mellan klockan 9 och 16 samt efter avtal. Du är även välkommen att skicka mejl till oss på info@sellmerklinik.dk