Ägglossning

Det är viktigt att vi genomför behandlingar i rätt tid, till exempel en insemination.

En cykel börjar på den första blödningsdagen. Ägglossningen sker cirka 14 dagar innan en cykel börjar.

Kontakta oss idag

En menstruationscykel startar på den första dagen då du har menstruationsblödning. Cirka 14 dagar innan menstruationen kommer, inträffar ägglossningen. Vissa kvinnor kan märka när de har ägglossning. Detta är dock långt ifrån alla, och det kan fortfarande vara svårt att bestämma rätt tidpunkt för befruktningen. För att få en mer precis tidpunkt, rekommenderar vi på Sellmer Klinik att du använder ägglossningstest. Ägglossningstest mäter ägglossningshormonet LH.

LH är hormonet som orsakar ägglossning och detta hormon kan mätas i urinen upp till och under ägglossning.

Vissa kvinnor testar positivt i 24 timmar medan andra kan testa positiva i 3-4 dagar. Det är dock det första positiva testet som gäller. Fortsätt därför inte att mäta efter att du har gjort det första testet med positivt resultat. Det är viktigt att du börjar mäta innan LH kommer in i urinen så att du har ett test som är helt negativt först.

Ett test är positivt om testlinjen är lika färgad eller mer färgad än kontrollinjen. Kom ihåg att titta på färgen, och inte så mycket på tjockleken på linjen. Kom ihåg att testet är känsligt för den mängd vätska du dricker. Därför, om du testar positivt, bör du kontrollera testet igen senare på dagen efter den första koncentrerade morgonurinen. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen som följer med ägglossningstestet innan du börjar testa, men om du är osäker på något kan du alltid ringa oss för råd och vägledning.

Sellmer Klinik rekommenderar att du använder ägglossningstesterna, som är gjorda av hårdplast: antingen de som visar två rader med positiva eller de digitala som visar en smiley när det är dags.

Det första positiva testet berättar att ägglossningen inträffar inom 24-36 timmar. Vi rekommenderar att du testar morgon och kväll på en koncentrerad urin, dvs. du bör inte konsumera vätska ca. 2 timmar innan du måste testa dig fram, så att resultatet är otvetydigt. Sperman du insemineras med är aktiv i 24 timmar. Om testet är positivt på kvällen bör du insemineras dagen efter. Om testet är positivt på morgonen ska du helst insemineras samma dag eller senast nästa morgon. Vi får det bästa resultatet om vi inseminerar inom 24 timmar efter ett positivt test, men helst även runt 24 timmarna senare.

För att ett befruktat ägg ska ha de bästa förutsättningarna för att fastna i livmodern måste det vara minst 10 dagar från din ägglossning tills du har din nästa mens. Om denna period är kortare bör du kontakta oss.

Varför välja Sellmer Klinik för din behandling?