FAQ

Vanliga frågor

– Jag har en 28 dagars cykel när det är mest sannolikt att ägglossning?
Svar:
Mest insemination i en 28-dagars cykel sker runt dag 13, men det är helt normalt att ägglossning på både 11 dagar och 15 dagar. De säger att perioden från ägglossning till menstruation bör vara minst 12 dagar för ägget har tillräckligt med tid att fastna.


– Ska jag ta hormoner?
Svar:
Hormonbehandling stödjer din egen hormonproduktion och öker din graviditet chanser någet. I grunden rekommenderar vi inte hormonstimulering för friska kvinnor eftersom hormonersättningsterapi kan vara förenad med biverkningar. Den vanligaste biverkningen är risken for tvillinggraviditet, vilket är förenat med risker för både mor och barn. Dessutom finns det en ökad risk för cystbilding, överproduktion av folliklar (ägg blåsor), samt att visa kvinnor upplever obehag inom medicinen.


– Skal jag ta ägglossningstest eller söka efter ägglosning?
Svar:
Vi har haft samma framgång för de kvinnor som skannas och de som testar med ägglossningstest. Därför är det helt upp til dig vad du väljer.
Men om det finns vissa svårigheter i att testa för ägglossning, är det altid en bra idé att skanna.


 – Min ägglossningstest var positivt i morse första gången jag kissade – nu på middag, gjorde jag en annan, och det är helt negativt. Vad kan vara problemet?
Svar:
Testen är känsliga för hur koncentrerad din urin är. Det vill säga att den kan visa ett felaktigt svar om du tar det första morgonen urin.


 – Gör det ont att insemineras?
Svar:
Nej, gör det inte ont, men det kan naturligivs upplevas med ett visst obehag. Vi använder ett speculum för att hitta din livmoderhals. Även om det inte är kallt och vi använder det minsta, kan det vara obehagelig. Själva inseminationen, känner de flesta kvinnor inte.
Efter insemination, kan det finnas viss smärta som kan liknas vid mild mensvärk och en liten blödning.


 – När kan jag insemineras efter vaccination mot mässling?
Svar:
Det kan du efter tre månader.
Om du insemineras innan denna finns det en risk att ditt barn kommer att få allvarliga missbildningar.


– Får jag gå till simhallen efter insemination?
Svar:
Du måste vänta minst två dagar efter insemination att gå till simhallen och att bada badkar. Dette är för att minimera risken för infektioner.


– När kan jag testa för graviditet?
Svar:
Du kan testa 14 dagar efter insemination, eller dagen din menstruation uteblir.


– Vilka är symptomen på graviditet?
Svar:
En del kvinnor känner inte att dom är gravida, medan andra har mycket tidiga symptom. Det är mycket olika, vilka symptom du känner, men det vanligasta är bröstspänningar, brunaktig flytningar från slidan och frekvent urinering.
Många kvinnor känner dessa symptom efter insemination, lätt smärta i nedre delen av buken, även om de inte är gravida.


– Vad är endometrios?
Svar:
För vissa kvinnor finns livmoderslemhinnan i bukhålan utenför livmodern. Det kan sitta i äggstockarne, äggledarna och tarm. Det vanligaste symptomen är bäckensmärta strax före menstruation. Endometrios kan också orsaka blodfyllda cystor i äggstockarna.
Du hittar endometrios vanligare hos barnlöse kvinnor än hos kvinnor som har fött barn. Vi vet inte säkert om endometrios orsakar infertilitet hos dessa kvinnor.


– Vad är PCOS?
Svar:
Förkortningen står för Poly Cystisk Ovarie Syndrom. För att uppfylla kriterierna för PCOS två av följanda 3 resultaten finnas:
Långa intervaller mellan menstruationer (mer än 35 dagar)
På ultraskan, finns det mer än 10 små folliklar i äggstockarna per ultra skanna bild
Kvinnan har akne och överskott kroppsbehåring eller förhöjt manliga hormonet i blodet
Kvinnor med PCOS har problem med ägglossningen. Ofta är de också överviktiga. Viktminskning och kostförändringar kan ofta lösa problemet. Alternativt kan du stimulera äggestockarna med hormoner, så att det mognar ett ägg varje månad.