IVF / ICSI

Kontakta oss

Överblick IVF:

  1. Samtal med läkaren. Här säkerställer vi att du informeras om din IVF-behandling.
  2. Infertilitetsundersökning. Vi undersöker er båda för orsakerna till infertilitet.
  3. Hormonstimulering. Kvinnan får en hormonstimulering som reglerar äggutveckling och äggmognad.
  4. Ultraljudsundersökning av äggblåsorna. Här kan vi bestämma rätt tidpunkt för ägguttagning.
  5. Ägguttagning (äggspiration). Äggen tas ut från äggstockarna med en tunn nål genom slidväggen.
  6. Spermaprov. Mannen lämnar ett spermaprov samma dag som ägguttagningen. Används donatorsperma eller nedfrusen sperma tinas denna upp.
  7. Befruktning av ägget (fertiliseringen). De uttagna äggen befruktas med sperman i laboratoriet.
  8. Ägguppläggning (transferering ). Det/de befruktade ägg(en) placeras tillbaka i kvinnans livmoder till normal utveckling.
  9. Efterbehandling. Livmoderslemhinnan stimuleras så att den är redo att hålla ägget.
  10. Graviditetstest genomförs 14 dagar efter ägguppläggningen.

Vem erbjuds IVF:

  • kvinnor som tidigare testat 3 – 6 inseminationer
  • kvinnor med slutna äggledare
  • kvinnor med en partner som har nedsatt spermiekvalitet;
  • kvinnor över 37 år kan ha nytta av direkt IVF då chansen för graviditet minskar med åldern
  • unga kvinnor med låg AMH < 10 pmol

ICSI (intra cytoplasmatisk spermieinjektion, även känd som mikroinsemination): en enda utvald spermie injiceras i ett extraherat ägg;

ICSI följer samma principer som IVF-provrörsbehandling. Vid ICSI väljs, till skillnad från IVF-behandling, en enda spermie och sätts in direkt i kvinnans ägg under ett speciellt mikroskop. Mikroinsemination skiljer sig från vanlig IVF i själva befruktningsprocessen. Mikroinsemination sker endast i de fall där mannen har mycket minskat spermiekvalitet och därför har ganska få spermier som lämpar sig för befruktning av ägget.

Vem erbjuds ICSI:

  • tidigare IVF med låg befruktningsgrad < 50%
  • kvinnor med partner med mycket låg spermiekvalitet
  • kvinnor med partner som är steriliserad. Här tas spermierna ut från testiklarna med ett litet ingrepp som kallas TESA (testikulär sädescellsaspiration)

IVF / ICSI-protokol:

När en fertilitetsbehandling med IVF eller ICSI påbörjas ska kvinnan behandlas med hormoner som stimulerar äggstocken. På så sätt utvecklas mer mogna ägg i stället för ett eller två, som vanligtvis utvecklas i en cykel.

Kliniken erbjuder en kort, mild stimulering eller en lång behandling

Läkaren väljer det bästa protokollet baserat på det tidigare förloppet, där hormonnivåer, ålder och andra faktorer som spelar in. De flesta kvinnor behandlas enligt ett kort protokoll.

Kort protokoll:

Behandlingen påbörjas dag 2-3 i en cykel (vanligen med sprutor) och tar vanligtvis stimulering i upp till 2 veckor

Naturlig/mild stimulering: Här får man en låg dos stimulering eftersom inga fler ägg förväntas med en hög dos av hormonet. Erbjuds för:

  • kvinnor > 42 år
  • kvinnor med lågt AMH < 5 pmol, eller AFC < 4
  • kvinnor med tidigare reguljär IVF x 3-4
  • kvinnor som önskar låg hormonstimulering

Långt protokoll:

Kvinnans egen hormonbildning regleras genom medicinering (antingen nässpray eller sprutor i 2 veckor innan stimuleringen påbörjas), varefter man startar stimuleringen av äggblåsebildningen under ca 10 dagar med hormonet FSH (med sprutor). Erbjuds

  • kvinnor som inte nått positivt resultat med med kort/mild stimulering
  • kvinnor endometrios eller andra autoimmuna sjukdomar

Uttagning av ägg:

När äggblåsorna är klara ges en ägglossningsspruta. Ägguttagning utförs cirka 36 timmar senare och vi rekommenderar att du anländer till Köpenhamn kvällen innan.

Ägguttagningen utförs under lokalbedövning, som ges i slidan. Det kan ges en sorts morfin som både fungerar snabbt och snabbt lämnar kroppen, så du är fräsch när du lämnar kliniken.

Läkaren tar ut äggen med en nål, styrd av ultraljud. Förfarandet tar några minuter och de flesta märker inte mycket av det, men det är självklart lite obehagligt.

Du stannar på kliniken i upp till en timme efter ingreppet för att säkerställa att du är frisk. Du kan sedan åka hem eller tillbaka till hotellet.

Svag smärta och en liten blödning kan förväntas under de första 24 timmarna, men dessa bör snabbt avta. Du får smärtstillande läkemedel med dig hem.

Komplikationer:

Komplikationer kan förekomma i form av blödning eller infektion, men risken för det är mycket liten och mindre än < 0,5%

Leverans av sperma:

På dagen för ägguttagning lämnar mannen ett spermaprov till kliniken. Vid IVF tillsätts cirka 100 000 spermier per skördat ägg, med ICSI förs en enda spermie in direkt i ägget.

Dagen efter ägguttagningen kommer vi att informera dig om hur befruktningen fortskrider. Äggen odlas i en inkubator, som är ett avancerat ”inkubatorsystem”, och det finns många olika kvaliteter av embryon som avgör om de odlas ytterligare och när de läggs upp.

Läkaren bestämmer tillsammans med dig när uppläggningen sker, antingen dag 2, 3 eller 5 efter ägguttagningen, beroende på din ålder, din äggreserv och resultaten från dag 2.

 

Uppläggning av ägg:

Ägget läggs upp med en liten tunn kateter. Det tar några minuter och är oftast inte alls smärtsamt.

12-14 dagar efter uppläggningen kan graviditetstestet tas, och naturligtvis hoppas vi tillsammans med dig och er att det är positivt.

 

Din chans att uppnå graviditet är vanligtvis fördubblad jämfört med insemination och ligger hos kvinnor yngre än 35 år på 45 till 50 %. Chansen minskar ju äldre man blir.

Varför välja Sellmer Klinik för din behandling?