Själva förberedelsen

Innan du börjar behandlingen är det en bra idé att låta din läkare göra följande tester:

Kontakta oss

Klamydia: svabb från livmoderhalsen, men kan göras på urin idag. (för kvinnor under 32 år))

Om du går till din egen läkare, rekommenderar vi att du gör följande tester:

Cellskrap från livmoderhalsen

Testning för antikroppar mot Röda hund (Röda hund)

Om du arbetar med barn bör du också ha tester för Parvivirus och CMV.

Undersökning för fosterinfektioner

Nedanstående undersökningar är inte obligatoriska för att kunna behandlas, men vi på Sellmer Klinik rekommenderar att du läser de fakta nedan som presenteras och avgör vad som kan vara relevant för dig att undersökas för.

 

Smear/cellskrapning

Den danska hälso- och läkemedelsmyndigheten rekommenderar att alla kvinnor i åldern 23 – 59 år testas för livmoderhalscancer vart tredje år.

Undersökningen sker hos din läkare och består av en medicinsk cellskrapningsmetod, där cellerna i livmoderhalsen undersöks för förekomsten av onormala celler.

Cellskrapning används också för kontroll efter behandling av prekursorer till livmoderhalscancer. Det är en bra idé att göra undersökningen innan fertilitetsbehandling påbörjas, eftersom du inte har möjlighet att göra den under graviditet.

 Toxoplasmos

Toxoplasmos är en utbredd sjukdom som orsakas av en parasitinfektion hos katter. Om en gravid kvinna får sjukdomen kan det få fatala konsekvenser för det ofödda barnet. Lyckligtvis kan du undvika sjukdomen genom att följa några enkla riktlinjer som du kan läsa om på www.ssi.dk (Statens Serum Institut)

 

Om du har att göra med barn i ditt dagliga arbete, rekommenderar vi att du också testas för följande:

 

Parvovirus (Femte sjukan)

Lussingely kallas också den femte barnsjukdomen. Det är en virussjukdom som främst drabbar barn från fem till femton år, men människor i alla åldrar kan smittas.

Föräldrar till små barn och barn som arbetar med barn är särskilt utsatta. Cirka två av tre vuxna har tidigare haft sjukdom och är därför inte mottagliga för infektion. Om du får lussingely under graviditeten kan du utveckla anemi.

Du kan ta ett blodprov hos din läkare, som kan visa om du är immun mot sjukdomen eller inte.

CMV (Cyto megalo-virus)

CMV är en virusinfektion som de flesta får före 50 års ålder. När du blir smittad har du inga eller bara milda symtom, som om du har en lätt influensa. Normalt utgör CMV ingen risk, men för ett ofött barn är CMV en högriskfaktor. Under hela graviditeten kan CMV överföras från den gravida kvinnan till hennes ofödda barn. Medfödd CMV kan orsaka permanenta neurologiska skador.

Du kan ta ett blodprov hos din läkare, som kommer att visa om du är immun mot sjukdomen eller inte.

 

Rubella (Röda hund)

Röda hund är en barndomssjukdom, och om du bara har haft det en gång – eller har vaccinerats mot det – är du immun mot det för resten av ditt liv. Men om du inte har haft röda hund tidigare kan det finnas en risk för att barnet blir missbildat. Därför rekommenderar vi att du tar ett blodprov hos din egen läkare om du känner dig osäker. Blodprovet kommer att visa om du har antikropparna i kroppen. Om du inte har haft röda hund kan du vaccineras innan du ska insemineras, dock måste du vänta 3 månader efter vaccination innan vi kan inseminera dig.

 

Gynekolog

Om du tidigare har haft en eller flera infektioner i livmodern eller äggledarna eller haft klamydia eller gonorré, kan viss ärrvävnad ha bildats i äggledarna och därigenom förhindra passagen av både ägg och spermier. Vissa kvinnor kan också ha haft infektioner i buken utan att ha haft några symtom.

Därför anser vi att det är en bra idé att du undersöks av en gynekolog innan du börjar din inseminationsprocess, så att du känner till dina chanser och säkerställer de bästa möjligheterna att bli gravid.

Undersökningarna kan du göra hos din gynekolog eller här på kliniken i samband med behandlingsprocessen:

Ultraljudsundersökning (före inledning av IVF)

En ultraljudsundersökning krävs för att påbörja processen om du vill starta IVF-behandling. (Om du inte behöver bedöma din fertilitet och vill påbörja inseminationsbehandling är detta också möjligt.)

Vi behöver info om:

antal äggblåsor (AFC/antal folliklar), eftersom resultatet hjälper till att indikera vilken behandling som är bäst för dig och vilken typ och dosering av hormon som ska användas under förloppet.

om det finns cystor eller polyper, muskelknutor eller endometrioscystor som kan behöva behandlas innan vi kan påbörja din IVF-behandling.

Analys (hormon, metabolism, vitamin)

Denna undersökning ger information om hormonbalansen under menstruationscykeln.

Om du ska starta en IVF- eller ICSI-behandling är det obligatoriskt att göra en analys av:

AMH (Anti Müller Hormone) – Resultatet berättar om äggmängden och hjälper till att avgöra vilken behandling som är bäst för dig och vilken typ och dosering av hormon att använda under förloppet.

TSH (Thyroid-stimulerande hormon) – Är en bra och känslig indikator på om du har rätt mängder av metaboliska hormoner. En låg ämnesomsättning kan påverka äggens kvalitet och fostrets tillväxt under graviditeten.

D-vitamin: Många studier tyder på att D-vitamin är en viktig faktor som ökar chansen för graviditet och implantation.

Dessa analyser kan görs när som helst under cykeln.

 

Det rekommenderas även en undersökning av:

FSH (Follikelstimulerande hormon) – Detta hormon är ansvarigt för utvecklingen av ägg i äggstocken och får inte vara för högt

LH (Luteiniserande hormon) – Detta hormon är ansvarig för ägglossning

Estradiol (Östrogensteroid-hormon) – Detta hormon hjälper till att reglera aktiviteten i äggstocken

Dessa 3 hormoner ska testas mellan dag 2-5 i cykeln

Varför välja Sellmer Klinik för din behandling?